De schildersboot

Schets van ‘le bateau-atelier’, gemaakt door Rebecca

Het enige waar ik aan kan denken bij dit schilderij, is RUST. Een beetje dobberend water, op een warme zomerdag, met helemaal niemand in de buurt. De boot is aangemeerd, beweegt bijna niet behalve door het zachte water. Een perfect zomers plaatje. Je hoeft helemaal niks te doen, behalve hier te zijn. Wat zie ik allemaal? Wat hoor ik allemaal? En hoe ruikt het hier?

Zou Claude Monet zich ook zo gevoeld hebben, terwijl hij het onderstaande tafereel op canvas vastlegde?

Le bateau-atelier – Claude Monet (1874)
olieverf – 50,2 x 65,5 cm – Kröller–Müller Museum, Otterlo

Na een aantal maanden in Nederland (Zaandam) te hebben gewoond, vertrekt Monet naar Argenteuil, waar hij van 1871 tot 1887 woont. Argenteuil is kleine, gemoedelijke plek net buiten Parijs die veelal als rustoord werd gebruikt door Parijzenaars en klaarblijkelijk ook voor Monet. In navolging op mede-schilder Charles-Francois Daubigny (die samen met Monet na hun ontmoeting in Londen naar Nederland verhuisd) koopt de schilder een boot die hij ombouwt tot drijvend atelier. De boot hield Monet aangemeerd vlak bij zijn huis, zodat hij ook vanaf de oever van de rivier schilderde. Hoe hij vanaf de oever bij zijn boot, midden op de rivier komt is interessant om over te speculeren.. 🙂

Wat dit werk zo typisch impressionistisch maakt, is hoe subtiel het licht op het water valt. Lichtval is iets wat Monet als mede-oprichter van het impressionisme maar al te graag wilde vastleggen. Door het overdekte deel van zijn schildersboot kon Monet het hele jaar door dichtbij het water schilderen en daardoor licht, kleur en reflectie goed bestuderen. In zijn latere werken zul je zien dat hij diverse landschappen en gebouwen vastlegt op de diverse momenten van de dag: ochtend, avond, regen, sneeuw etc.

In het schilderij is op de boot een schim te zien. Dit is waarschijnlijk Monet zelf, zijn vrouw Camille of een van de vele schilders die Monet uitnodigde op zijn boot. Kunstenaars als Auguste Renoir, Gustav Caillebotte en Edouard Manet (die onderstaand schilderij maakte van Monet in actie) kwamen geregeld langs om zij aan zij te schilderen.

Claude Monet schilderend in zijn atelierboot – Edouard Manet (1874)
olieverf – 82,7 x 105 cm – Neue Pinakothek, München

De impressie die Monet wilt creëren in dit schilderij is vooral de rust van een prachtige zomerse dag, weg van het steeds drukker wordende Parijs. Dobberend op de Seine, in alle rust datgene doen wat hij het liefste doet: schilderen.

En geef nou toe: zou jij hier ook niet naar toe willen om te genieten van de zon en volledig tot rust te komen? Ik zou het wel weten!

Bronvermelding:
Wikipedia.com
Krollermuller.nl
Monetpaintings.org
Impressionism 1860-1910 – Konemann

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.