Kunst activiteiten om thuis te doen in corona-tijd

Het is het gesprek van de dag: niemand kan meer om het coronavirus heen. En daarmee helaas ook de kunstwereld. Sinds 15 maart 2020 zijn alle musea in Nederland gesloten tot en met (in ieder geval) 6 april. En ik ben vast niet de enige die dit heel verstandig, maar wel ontzettend jammer vind.

In het nieuws en de persconferenties presenteren kabinetsleden een noodpakket voor diverse instanties, waaronder de culturele sector (door het Ministerie van OCW). Desondanks verwacht ik – hoe graag ik het ook anders zou willen zien – dat de huidige sluiting van musea nog wel even zal aanhouden.

Maar gelukkig zijn er – zelfs met ‘social distancing’ en isolatie – nog vele manieren om bezig te zijn met kunst!

Erop uit!

Oké, niet ECHT erop uit natuurlijk.. Maar er zijn heel veel kunstmusea waar je de collecties online kunt bekijken of zelfs een virtual tour kunt doen! Denk bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Kunstmuseum Den Haag, maar ook Musée d’Orsay in Parijs en het MoMA in New York! Een mooi overzicht van de online collecties en virtual tours is te vinden via Google Arts & Culture.

Helemaal alleen (virtueel) in het Van Gogh Museum.. (via Google Arts & Culture)

Haal je toch liever een frisse neus? Ga naar buiten (rustige omgeving en wel anderhalve meter afstand natuurlijk) en bewonder de omgeving door de ogen van een kunstenaar: misschien lijkt de omgeving zelfs een beetje op een schilderij die je eerder hebt gezien?

Offline

Mijn absolute tip voor iedereen: schetsen of schilderen. Je kunt je tekenkunsten verbeteren door bijvoorbeeld een voorwerp in huis na te schetsen of kies een leuk schilderij uit om na te tekenen. Niet alleen leuk om te doen, je leert ook op een andere manier kijken naar schilderijen. Via YouTube kun je zelfs hele instructies vinden om te leren schilderen.

Geen zin om ‘from scratch’ te beginnen? Download dan een kunst kleurplaat van internet van een schilderij en kleur deze in.

Tuinieren wordt veel als tip gegeven om bezig te blijven in corona tijd. Plant mooie bloemen die je over een tijdje kunt knippen en misschien kunt gebruiken als stilleven voor je schilderijen/tekeningen.

Spelletjes en puzzels niks met kunst te maken? Niets is minder waar! Afgelopen week ben ik begonnen met de onderstaande kunstpuzzel en heb weer veel nieuwe details ontdekt in dit prachtige werk van Vincent van Gogh.

Slaapkamer te Arles – Vincent van Gogh 1888 (in puzzelvorm)

Heb je ook altijd een stapel kunstkaarten uit de museumshops? Sorteer deze en doe ze in mappen. Je kunt zelfs een kunst bullet journal starten: maak lijstjes met alle musea die je al hebt bezocht of schilderijen die je nog graag eens in het echt zou willen bewonderen. En misschien voor als de corona crisis straks voorbij is.. Ik maak altijd een overzicht met alle lopende en aankomende kunst tentoonstellingen die ik graag wil bezoeken.

Online

Altijd al een ‘echt’ kunstwerk in huis willen hebben? Kijk eens op internet naar kunstveilingen (bijvoorbeeld kunstveiling.nl) en bied mee. Een eerlijke waarschuwing: dit kan verslavend werken 🙂

Schrijf je in voor museum nieuwsbrieven. Veel Nederlandse musea sturen momenteel vaker nieuwsbrieven met leuke video’s en/of podcasts om te bewonderen.

Scene uit film ‘Midnight in Paris’, in Musée de l’Orangerie

Pak een fles frisdrank en een schaaltje popcorn en kijk naar een van de vele films gemaakt over kunst en schilders. Denk bijvoorbeeld aan Big Eyes, Danish Girl of (een van mijn lievelingsfilms) Midnight in Paris.

Scrollen op social media doen we allemaal wel toch? Bezoek eens kunstaccounts of een hashtag met jouw lievelingskunstenaar. Ook een hoop musea besteden elke dag aandacht aan bepaalde kunstwerken die zij in hun bezit hebben.

Wil meer leren over kunst? Volg een cursus, webinar, struin wikipedia of kunstblogs af om meer te weten te komen over kunststromingen of -werken. Bijvoorbeeld de VrijeAcademie publiceert regelmatig YouTube filmpjes met informatie over kunst. Liever offline leren? Bestel via een webshop kunstboeken om thuis te bekijken.

Mijn groeiende collectie kunstboeken!

Dit post wordt een groei-post. Dus hebben jullie nog meer leuke ideeen m.b.t. kunst om in en om het huis te doen? Laat het weten door een berichtje achter te laten in de comments of stuur een bericht op een van de social media kanalen van De K van Kunst! Dan voeg ik ze toe aan dit overzicht (met naamsvermelding).

Sterkte allemaal in deze tijd en hopelijk kunnen jullie alsnog veel kunstplezier hebben. Laten we met z’n allen de maatregelen van het kabinet / RIVM opvolgen, zodat dit virus vlot ingedamd kan worden. Dan gaan de musea snel weer open en kunnen we de vele schilderijen weer live bewonderen 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.