De verjaardag van Vincent & start Van Gogh maand

Er is er één jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien..

Op 30 maart 1853, vandaag precies 167 jaar geleden, werd in Zundert een van de grootste schilders uit de (Nederlandse) kunstgeschiedenis geboren. Hij zou bekend worden om zijn expressieve streken en kleurgebruik en het publiek tot en met de dag van vandaag verblijden met maar liefst 900 schilderijen, 1100 tekeningen en 900 brieven waar ook tekeningen in zijn verwerkt.

Dat is.. natuurlijk Vincent van Gogh. En dat is meer dan genoeg reden voor een feestje!

Happy birthday Vincent van Gogh!

Happy birthday!

Hoe Vincent zijn verjaardag vierde is te herleiden uit de brieven die hij schreef en ontving. Hij was veel op pad en op reis tijdens zijn verjaardagen. Op zijn 21e verjaardag (30 maart 1874) was hij aan het werk in Londen bij kunsthandel Goupil. Hij kreeg van broer Theo een gulden om manchetknopen te kopen. Hoe blij hij ook was met dit cadeau, hij voelde zich ook bezwaard en beantwoorde de brief met de tekst ‘jij hebt je geld meer noodig dan ik’.

Op zijn 37e en de laatste verjaardag die Vincent zou meemaken (30 maart 1890) was hij alleen en somber. Hij kreeg van zijn broer Theo een aantal etsen van Rembrandt:

Wat zou ik blij zijn als ik je morgen kon komen opzoeken om je de hand te drukken op je verjaardag. Wordt het een feestdag voor je of ben je nog altijd in een situatie waarin je je ongelukkig voelt? Wat doe je overdag en heb je iets te doen wat je afleidt? Kun je lezen en heb je wat je nodig hebt? (…) Ik stuur je een paar reproducties van etsen van Rembrandt, die zijn zo mooi.

Een van de etsen die Vincent kreeg
De opwekking van Lazarus (ca. 1872-1890) – Armand Durand

In de brieven zie ik vooral hoeveel de broers om elkaar geven en oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars leven, ook al zijn ze niet bij elkaar. Ze zijn elkaars dierbaarste bezit. Wil je graag meer lezen over de (verjaardags)brieven? Dat kan op de website van het Van Gogh Museum.

Van Gogh maand

Het leven van Vincent van Gogh is er een met vele hoogte- en dieptepunten. Hij is een van de meest geliefde schilders in Nederland en de rest van de wereld en er zijn talloze boeken, films en stukken over hem gemaakt. Zijn leven intrigeert tot op vandaag de dag. Ik ben van jongs af aan opgegroeid met bezoeken aan Van Gogh Museum en ben door de jaren heen steeds meer zijn werk gaan waarderen. Eerder heb ik ook deze post geschreven over een van zijn werken. Daarom voelde het niet meer dan logisch om iets bijzonders te doen voor Vincent.

Dit bericht markeert het begin van de allereerste themamaand van deze blog. Vanaf vandaag (30 maart) tot en met 30 april is het bij De K van Kunst Van Gogh maand! Deze maand worden er diverse posts geplaatst die zullen focussen op de verhalen en thema’s rondom het leven van Vincent van Gogh. Denk hierbij aan het liefdesleven van Vincent, gestolen/vermiste werken, hoe herken je een echte Van Gogh, is het moeilijk om een zelfportret (na) te maken en nog veel meer.

Dus houd de blog en social media kanalen goed in de gaten en veel plezier bij de allereerste themamaand van De K van Kunst!

Bronvermelding:
wikipedia.nl
vangoghmuseum.nl

3 reacties

  1. Pingback: VAN GOGH MAAND: Rest in peace Vincent – De K van Kunst

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.