VAN GOGH MAAND: Rest in peace Vincent

Het is even stil geweest op De K van Kunst. In COVIC-19 tijden is alles net even anders; ook ik had de tijd nodig om mij hierop aan te passen. Helaas heb ik hierbij De K van Kunst tijdelijk op de achtergrond moeten plaatsen. Maar inmiddels zijn we terug van weggeweest en gaan we nu echt van start met een bijzondere themamaand over een meer dan bijzondere schilder: Vincent van Gogh staat centraal in de VAN GOGH MAAND.

Rest in peace

Graf van Vincent van Gogh te Auvers-sur-Oise

Net als mijn eerste aankondiging voor Van Gogh Maand is deze start post ook een bijzondere mijlpaal. Vandaag, precies 130 jaar geleden, is Vincent van Gogh overleden te Auvers-sur-Oise, Frankrijk.

In mei 1890 vertrekt Vincent uit de instelling van Saint-Remy-de-Provence. Hij zoekt rust en reist naar zijn dokter en goede vriend Dr. Gachet in Auvers. Tijdens zijn korte verblijf (slechts 70 dagen) maakte Vincent maar liefst 70 schilderijen in Auvers: dus 1 schilderij per dag! Het leek bijna alsof hij een ‘vaste’ baan had: elke dag er op uit en elke dag terug komen met 1 schilderij 🙂

Zijn verblijf in Auvers eindigt abrupt als hij op 27 juli 1890 met een revolver zichzelf in de borst schiet. Hij overlijdt aan de inwendige bloedingen twee dagen daarna in zijn kamer in Auberge Ravoux, in het bijzijn van zijn geliefde broer Theo.

Boomwortels

Het laatste schilderij dat Vincent maakt is het abstracte werk ‘Boomwortels’, in op 27 juli enkele uren voor hij zelfmoord pleegde. Gisteren is via een persbericht van het Van Gogh Museum bekend gemaakt dat de exacte locatie van dit schilderij gevonden is in Auvers-sur-Oise! Wouter van Veen (wetenschappelijk directeur van het Institut Van Gogh) vond de een ansichtkaart uit begin 1900 waarop een met boomstammen en wortels begroeide heuvelrand stond afgebeeld. Na uitvoerig contact en onderzoek met het Van Gogh Museum kwam gisteren het verlossende woord: het schilderij is HIER gemaakt.

Het volledige persbericht over de vondst van de schilderlocatie is hier te lezen.

Ansichtkaart ‘rue Daubigny, Auvers-sur-Oise’
samenlopend met ‘Boomwortels’ – Vincent van Gogh (1890) ©arthénon

Dit jaar zou er een kleine droom uitkomen: ik zou een lang weekend naar Auvers-sur-Oise op vakantie gaan. Ik kon bijna niet wachten om het dorp in levende lijve te bezichtigen. Helaas hebben COVID-19 en de absoluut nodige regels roet in het eten gegooid en moest de reis uitgesteld worden. Ik hoop snel alsnog het dorp te bezoeken en daar dan ook de ‘nieuw ontdekte’ echte boomwortels te kunnen bewonderen.

Van Gogh maand verplaatst

Vanaf vandaag (29 juli) tot en met 31 augustus is het bij De K van Kunst VAN GOGH MAAND! Deze maand worden er diverse posts geplaatst die zullen focussen op de verhalen en thema’s rondom het leven van Vincent van Gogh. Denk hierbij aan de brieven van en voor Vincent, hoe herken je een echte Van Gogh, is het moeilijk om te schilderen als Vincent en nog veel meer.

Dus houd de blog en Instagram goed in de gaten en veel plezier bij de VAN GOGH MAAND van De K van Kunst!

Bronvermelding:
wikipedia.nl
vangoghmuseum.nl

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.